V Köbenhavnu proti globalnemu segrevanju

V Köbenhavnu proti globalnemu segrevanju

Vnesel admin, 07.12.2009, 0 Komentarjev

Namen konference v Köbenhavnu je sprejeti dogovor, ki bo nadomestil Kjotski protokol. Gre za nadgradnjo, ker je Kjoto vključeval samo industrijsko razvite države, nov sporazum pa bo vključeval vse države.

Stroka pa gleda na dogovor skeptično, ker bi bilo potrebno bisvetno bolj znižati izpuste toplogrednih plinov in sicer za toliko, da se temperatura ozračja ne bo dvignila za več kot dve stopinji Celzija v primerjavi s predindustrijskimi časi. Do leta 2020 je treba na globalni ravni zmanjšati emisije za več kot 30 odstotkov. Ponujene številke so daleč premajhne," je opozorila klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj. In dodala, da potrebujemo jasne zaveze tudi do leta 2050, ko bo treba izpuste zmanjšati za do 90 odstotkov. "Nam se cilji ne zdijo niti približno zadostni,“ je povzela stališče stroke.

Teoretično so cilji uresničljivi, odgovarja na pomisleke skeptikov. Da bi za tretjino zmanjšali izpuste, moramo takoj jutri za 40 odstotkov zmanjšati porabo premoga in za 20 odstotkov porabo nafte in plina..

Znanstvniki opozorajajo: Globalna katastrofa je bližje kot si mislimo

V kolikor nam globalnega segrevanja ne bo uspelo ustaviti bo temperatura še naprej naraščala. Zaradi taljenja ledu se bo zviševala tudi gladina morja, zaradi česar lahko pričakujemo selitve prebivalcev, ki živijo v obalnem predelu.

Zaradi globalnega segrevanja se talijo tudi ledeniki, ki napajajo reke, ki bodo posledično presahnile in povzročile ogromno škode in žrtev. Zaradi globalnega segrevanja je za pričakovati tudi grozljiva neurja, poplave, nestabilno podnebje z ekstremi in širjenje puščav.

Želimo si, da voditelji čimprej potrdijo predlog sporazuma, ker si odlašanja ne moremo privoščiti.