Vertikalna vzgoja zelenjave in sadja

Vertikalna vzgoja zelenjave in sadja

Vnesel admin, 21.04.2013, 0 Komentarjev

Domiselni načini vrtnarjenja – kako ustvariti svoj vrt na balkonu ali terasi (Rhonda Massingham Hart). Založba Cangura.com predstavlja knjižno uspešnico iz področja vrtnarstva / pridelave in gojitve.
[url=http://www.cangura.com/vertikalna-vzgoja-zelenjave-in-sadja-domiselni-na... vzgoja sadja in zelenjave - novost zalužbe Cangura[/b][/url]
Vsi smo jih že videli, te čudovite, vabljive, do potankosti izdelane primerke vzpenjajočih se rastlin, pa čeprav morda samo na slikah zadnje vrtnarske revije ali na spletnih straneh. Podobe celih oblakov vrtnic vzpenjalk ali padajočih valov glicinije se nam s papirja preselijo v domišljijo, z njo koketirajo in se zavlečejo do srca, ki ga polni zavist. Taka vrtnarjeva predanost, ki jo vidimo, je zagotovo več, kot zmoremo.
Mi, varuhi svojega lastnega vrtička, ki imamo tako malo časa, prostora in vsega, kar potrebujemo. Pa je to res?
Da se ustvarijo taka živa umetniška dela, si je treba vzeti čas in biti predan, dve stvari, ki jih danes vrtičkar res nima na pretek. Toda postopkov, kako priti do teh čudovitih stvaritev, se lahko uspešno loti celo domači pridelovalec, ki se mu najbolj mudi. Najbrž bo izpadlo manj navdihujoče, če boste namesto eksotične cvetlice odločili za grah ali kumare, toda vse je odvisno samo od tega, kaj posameznik vidi. Podpirajte rastline zaradi lepe umetnosti ali zaradi lepega pridelka, oboje se bo poznalo na vrtnarju, ki manj hiti, je manj utrujen in bolj zadovoljen!
Knjiga vas bo navdihnila, da boste iskali svoje lastne rešitve in zelenjavo gojili tudi na majhnih zaplaticah »orne zemlje« ali pa na balkonih. Pripravite posode in opore, domišljijo spustite z vajeti in spet se boste lahko naužili pristnih okusov zelenjave in sadja, ki ste jih morda že pozabili. Sprostitev in zabava ter konkretna korist vam bodo v življenju prav tako dobra opora za zdravje, kot so oporniki za tiste rastline, ki vam bodo v višini dajale morda še večji pridelek, kot bi ga sicer.
Od zelenjave do sadja, različnih sort, oblik in možnosti, vse to za pokušino v knjigi avtorice Rhonde Massingham Hart, ki je mojstrica vrtnarjenja in avtorica številnih knjig, zaprisežena biološkemu vrtnarjenju. Vrtnariti se je učila pri svojih dveh babicah, ki sta v času gospodarske krize v Ameriki morali nahraniti štiri otroke. Sama pravi, da je zelo hvaležna 'malim ljudem', ki so ji pomagali pri tej knjigi, kajti oni so dejansko opravljali delo, ona pa je zapisovala. Skratka ta knjiga je zbirka osebnih izkušenj, ki so se pri pridelavi hrane na majhnih kotičkih pokazali za uspešne in ki lahko dobro služijo tudi vsem tistim, ki se bodo morda prvič lotili svojih malih vrtičkov (okrog hiše ali pa na balkonu).
Na koščku zemlje si lahko obdelovalno površino povečate v višino tako, da sadite sadje in zelenjavo takih vrst, ki se vzpenjajo, obešajo ali pa zvijajo proti soncu. Na majhnih, omejenih prostorčkih je manj plevela in tudi škodljivcev, pridelek pa večji.
Začnite z grahom in fižolom, ki sta prava zvezdnika med vzpenjalkami, potem pa raziskujte še druge možnosti rasti v višino pri drugih priljubljenih vrtnih pridelkih.

  • Paradižnik vzgajajte v viseči posodi, pobirajte ga z bingljajočih stebel.
  • Kumare vzgajajte navzgor po poševnem oporniku v obliki črke A.
  • Melono privežite na ograjo in naredite zanke, zibke, ki bodo nosile težke sadeže.
  • Sladki krompir zvijajte skozi oporo, veselite se rastline, ki vam bo z zelenjem v okras, krompir pa si boste izkopali za večerjo.
  • Ukrotite buče, ki tako rade lezejo vsevprek in z njimi »oblecite« indijanski šotor, namesto da vam jemljejo dragoceni prostor v vrtu.

Čeprav podpiranje ostaja najbolj običajna metoda za navzgor rastoči pridelek, pa ta knjiga prinaša drugačne zamisli o tem, kako pridelovati hrano, od stolpov za krompir in visečih košar pa do čudovitih 'rodnih' zidov in še kaj. Svojo lastno hrano si lahko pridelate povsod, kjer imate prostor, naj bo to pravi vrt, ozek pas ob poti, balkon v stolpnici ali pa le okenska polica. To je korak proti samozadostnosti in zdravemu prehranjevanju. Spoznali boste najboljše materiale, ki jih lahko uporabite, pa tudi kako jih uporabiti.
Naj bo ograja opora za bingljavce, star zid naj greje občutljivce, naj tudi okno počne kaj koristnega in daje oporo kakšni poslastici iz rastlinskega sveta. Cvetlični lončki na policah in večje posode različnih oblik napolnjene z zemljo bodo ponudili enoletno domovanje kakšni hvaležni rastlini po vašem okusu tudi na balkonu, kjer se je prej morda nabirala krama.
Preseneča vsa raznolikost rastlin, ki jih lahko kjer koli in kadar koli vzgajamo v rasti navzgor. Vzgajati trajnice, ki so tudi vzpenjalke, da rastejo po opori, je daljši proces, enoletnice, kot so paradižnik, buča ali grah, pa obrodijo skoraj takojšnji uspeh. Najboljše pri rasti navzgor, tako za vrtnarja kot za rastlino, pa so koristi. Osvoboditi zemeljsko površino ali narediti kar največ iz majhne zaplate je šele začetek. Ko boste enkrat videli, kako lahko je vse skupaj, boste toplo pozdravili to rastje v višino in se spraševali, zakaj je trajalo tako dolgo, da ste se odločili za vrtičkarstvo.
Z malo spretnosti in veselja boste ob pomoči te knjige ustvarili čudovite vrtičke, ki bodo obilno rodili tudi tam, kjer se vam prej sploh ni zdelo mogoče. 
Knjiga je polna koristnih nasvetov in slik, ki nazorno pokažejo, kako ravnati. Zakaj bi se učili na lastnih napakah, če je nekdo že uhodil pot, in Rhonda Massingham Hart jo je zagotovo dobro shodila, tudi za vse tiste, ki morda še zbirate pogum.
Avtorica Rhonda Massingham Hart je vrtnarska mojstrica in avtorica knjig [url=http://www.cangura.com/vertikalna-vzgoja-zelenjave-in-sadja-domiselni-na... vzgoja zelenjave in sadja[/url], The Dirt-Cheap Green Thumb, Deerproofing Your Yard & Garden, and Squirrel Proofing Your Home & Garden. Piše članke za najrazličnejše revije, tudi za Flower & Garden, Woman's Day, and Fine Gardening. Veliko piše o tehnikah biološkega vrtnarjenja in živi v ameriški zvezni državi Washington.
Promocijski članek

Komentarjev (0)

Vnesi komentar