Ghee ghi maslo za zdravje

Ghee ghi maslo za zdravje

Vnesel admin, 04.10.2011, 0 Komentarjev

Zakaj maslo Ghee (ghi)?

Ghee je glavni tokovni prenašalec najfinejših biološko pomembnih substanc v vsa telesna tkiva. Maslo ghee daje moč in upočasnjuje proces staranja telesnih tkiv. Povečuje oploditveno sposobnost, seme in testise. Poboljšuje glas in grlo. Ghee je primeren za otroke in stare osebe. Telesu zagotavlja vse, kar mu primanjkuje.

 Maslo Ghee koristi tudi v sledečih primerih:


  • zastrupitve, 
  • osipi, 
  • gnojni čiri, 
  • opekline, 
  • herpes, 
  • čiri, 
  • povišana temperatura, 
  • pljučna obolenja, 
  • shizofrenia.

Maslo ghee (ghi) postane še koristnejše, kadar se koristi kot nosilec določenih zelišč. Zelišča se namočijo v maslo, katerega segrejemo do vretja. Nato se tako dobljeno maslo jemlje po eno žlico dnevno. Maslo ima sposobnost, da znotraj telesa uravnoteži določeno pomanjkanje. Prav tako zadrži hranljivo vrednost mleka, iz katerega je narejen.Maslo ghee (ghi) obogati okus hrane in olajša prebavo s pospeševanjem izločanja prebavnih sokov. Izvrstno pospešuje apetit.
 Maslo ghee povečuje sposobnost razumevanja, spomina in povečuje življensko energijo (ojas).

 Če se maslo zaužije skupaj s toplim mlekom, zdravi zaprtost.
Maslo pomešano z zelišči, prenaša njihove zdravilne učinke v tkiva.
 V kombinaciji s sladkim korenom, korenino ingverja ali goto kolo, se koristi za zunanjo uporabo kot ayurvedsko zdravilo (Ayurveda je preventivna znanost o življenju in prehranjevanju).

 Maslo ghi rešuje probleme anemije in pomanjkljivosti v krvi in kronično mrzlico ter izloča strupe iz telesa. Ne povečuje holesterol kot mnoge druge maščobe. Maslo povečuje sposobnost ozdravitve poškodb, čirev na prebavnih organih in trebušne krče.
 Na splošno je maslo ghee dober za oči, nos in kožo, zato je lahko uporaben tako zunaj kot znotraj telesa.Izdelava masla (ghi)Maslo ghi naredimo iz nesoljenga masla, le-to pa mora biti proizvedeno iz sladke smetane. Iz 1kg masla dobimo cca 800 gr ghija. V suho posodo ( najbolje lončeno) damo maslo in ga segrevamo pri nizki temperaturi. 

Ko se maslo stopi, ga segrevamo do vretja in znižamo temperaturo do točke, ko se vrenje le težko opazi. Tako pena ne bo prekipela. Na začetku lahko tekočino malo premešate. Ne odstranjujte pene, ker vsebuje zdravilne sestavine, ki se bodo stopile v ghee.Ko opazite, da se je maslo pod peno pričelo bistriti ( do prozornosti), lahko pričnete odvečno peno odstranjevati z žlico v posebno posodo ali pa tudi ne.

Ta pena se lahko uporabi za pripravo jedi (testo, zavitki,...). Na dnu posode se bodo naložile trde sestavine masla (nečistoče), ki pa se ne smejo prežgati. Ko dobijo zlatorumeno barvo ali rahlo rjavkaste, je ghee pripravljen, je čist, zlatorumene barve, prozoren, z vonjem po kokicah.Če v maslo kapnete 1 ali 2 kapljice vode, slišite pokanje, to je znak da je ghee gotov. Pustite ga, da se malo ohladi in ga precedite čez platneno krpo.Prenesite koristno informacijo tudi svojim prijateljem in znancem.

Komentarjev (0)

Vnesi komentar