Sladkor, zahrbtni morilec?

Sladkor, zahrbtni morilec?

Vnesel admin, 01.06.2014, 0 Komentarjev

Zakaj je sladkor škodljiv?

Sladkor povzroča različne nevarne bolezni, kot so:

  • zvišan krvni tlak
  • debelost
  • nekatere vrste raka
  • zobne bolezni
  • diabetes
  • manjša kostna gostota

Poleg zdravstvenih težav sladkor povzroča tudi zasvojenost. To spridom izkoriščajo proizvajalci, ki si na ta način ustvarjajo zveste potrošnike. Za vaše zdravje jim seveda ni mar.

Strokovnjaki opozarjajo, da je uživanje sladkorja enako škodljivo kot kajenje in alkohol, zato bi moralo vsebovati posebno opozorilo na embalaži. Dodatno sladkana hrana bi morala biti tudi dodatno obdavčena vendar se vse to ne zgodi saj lobiji uspešno zagovarjajo interese proizvajalcev.

Težko se mu je izogniti..

Treba je ločiti med naravnim in dodanim sladkorjem. Naravni sladkor se nahaja v sadju, zelenjavi in kot laktoza v mleku. Dodanega sladkorja naše telo ne potrebuje oziroma je škodljivo. Prehranska industrija dodaja sladkor v hrano v kateri sicer sladkorja sploh ne pričakujemo (v kruh, jogurt, različne omake, pijače, otroški čaji itd).

Koliko sladkorja je preveč?

Kot rečeno je ves dodan sladkor odveč. Vseeno pa so pri WHO pripravili tabelo količine zaužitega sladkorja glede na starost, ki še ne predstavljajo večjega tveganja za zdravje. Otrok do 4 leta starosti naj bi tako zaužil dnevno do 14 g prostega sladkorja, otrok do 10 let (20,7g), 25 let (36,6g),.. Za lažjo predstavo vam služi čajna žlička, ki vsebuje 4 g sladkorja.

Priporočamo, da pred nakupom živila natančno preverite deklaracije na živilih in se prepričajte koliko sladkorja vsebuje. Še posebej se izognite uživanju sladkih pijač, kjer se še posebej veliko sladkorja.

Kaj lahko storimo?

  1. Kot prvo zaščitite svoje zdravje in zdravje vaših najbližjih (posebej so ogroženi otroci). Izogibajte se dodanim sladkorjem.)
  2. Ne kupujte od proizvajalcev, ki jim ni mar za vaše zdravje
  3. Volite politike, ki se zavedajo tega problema in ne bodo klonili pod pritiski lobijev